Q-verser

Manasse

In Memorian

wikipedia

Lundaprofiler under tusen år
SDS 25 juni 1999

Storleken har ingen betydelse
SDS 10 juli 1995

Folke Lindh, Spuling
1921-1998

Hans ryktbarhet stod i omvänd proportion till hans längd, som var 158 cm. En karnevalslegend blev han redan i sin livstid. Han hette Folke Lindh, men kallades oftast Spuling. Dock var flera av hans närmaste Folke med honom.

Spuling är en synonym för spexgeni och lysande konversationskonstnär, för lekfull människovän och särskild livsnjutare samt för ofattbart genial humorist.
(Walter Fischer)

Många av författarna är rentav institutioner i skojighet, genom sin egen och omvärldens förskyllan. Som Hans Alfredson till exempel, vars djupt allvarliga och humoristiska bidrag handlar om den lille, store mannen Folke "Spuling" Lindh "som uttryckt en önskan att få sluta sina dagar som avdankad generalfältmarskalk på Rivieran, omgiven av indiska dansöser". "Den absolut mest underhållande människa jag någonsin har träffat", skriver Hans Alfredson. Att göra honom rättvisa på ett litet utrymme är omöjligt, påpekar han.

- Med de originella människor som skrivit sina namn i Lundahumorns gästbok förhåller det sig så, berättar Patrick Meurling, att inte alla varit författare till spex och annat. De måste egentligen upplevas. Så var det med Spuling, som inte längre räknas i de levandes led.

Folke föddes den 20/4-1921 i hörnet av Annegatan och Thomegapsgatan i Lund
och gick till de sälla jaktmarkerna den 2/6-1998!